Tudi ti se spomni.

Še danes se s prijetno nostalgijo in izredno rada spomnim tistih trenutkov, ko sem kot voljkuljica čofotala po Kolpi na poletnem taboru, ko me je v nov dan prebujala prijetna melodija "V zarji novega dne..", ko sem na taborih lizala cedevito s prstov, ko smo se z ostalimi izvidniki in vodnicami sprehajali mimo svežih medvedjih sledi, se stiskali ob nevihti na seniku, se pri popotnikih spodbujali med kolesarjenjem na Vršič, ko sem kot voditeljica prvič sprejela nove skavte v našo veliko družino, spremljala otroke in jih gledala, kako rastejo. Še danes z veseljem primem dvajset let stare slike v roke in se nasmehnem ob pogledu na tiste modre kroje in rdečo rutko, ob prijetnih spominih in neštetih prijateljih.

Pisalo se je leto 1857. Stare londonske hiše so se odele v zimski mraz. Slišalo se je samo še šumenje dolgih kril, ki so se srečevala na preozkih hodnikih.  Henriette Grace je utrujeno legla nazaj in z velikim veseljem prijela v roke svojega sina. Robert Stephenson Smyth Baden - Powell je prijokal na svet. Je mati že takrat začutila, da bo njen Bi-Pi tako zelo pomemben? Svetovno znan? Da bo prihodnjim generacijam dal nekaj, kar jim še nihče ni dal?

Vsak, ki je kdaj sedel pod zvezdnatim nebom obdan s svojimi skavtskimi prijatelji, čuti hvaležnost. Hvaležnost do človeka, ki se je rodil v ugledno angleško družino, a bil kljub temu sposoben prepoznati potrebe revnejših slojev in odkriti, da tudi ti otroci potrebujejo nekaj, pri čemer ni pomembno kaj imaš, ampak kakšen človek si. Prav je, da se vsaj 22. februarja spomnemo na tega izjemnega moža, ki nas je povezal v veliko skavtsko družino, ki nas je združil pod svetovno znanim skavtskim pozdravom in ki nam je omogočil, da razvijamo svoje talente ter da se učimo novih veščin v družbi ljudi, ki mislijo enako.

Spomnimo se, naredimo dobro delo. Ne samo na dan spomina. Vsak dan. Naj nas spremlja ena lepših Bi-Pijevih misli:

"Edini način kako doseči srečo je, da srečo podarjamo bližnjim. Poskusimo pustiti svet za seboj kanček boljši, kot smo ga dobili."

Ne pozabi kriti šibkejšega od sebe, hkrati pa se trudi biti odkritosrčen, požrtvovalen in čist. Pravi skavt.

Objavljeno v Frišno z morja

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.