IV - izvidniki in vodnice

Izvidniki in vodnice (11-16 let)

Ankaranski skavti smo najbližje morju in imamo to srečo, da lahko vsak večer opazujemo edinstvene zahode, ko sonce počasi tone v morje in ustvarja neverjetne barve. Ta dih jemajoči dogodek se sicer ne da pretvoriti v besede, vendar pa smo vseeno našo četo poimenovali kar Četa zahajajočega sonca. 

 

Četo sestavljajo izvidniki in vodnice, ki so razporejeni v vode. V Ankaranu imamo štiri vode, dva fantovska in dva dekliška. Čeprav se Psi, Račke, Sokoli in Lisice v naravi ne razumejo najbolje, je pri nas situacija ravno nasprotna.  Med letom se dobivamo na skupnih srečanjih, na srečanjih po vodih, sodelujemo pri čistilnih akcijah, prireditvah, skavtskih mašah, izhodih, preživljamo mrzle dneve na snegu in tople v šotorih pod nešteto zvezdami. Uživamo v petju, trudimo se pomagati drugim, pogosto se nasmejemo do solz in večkrat si izmislimo zanimive pesmi.

Med letom se dobivamo enkrat mesečno na skupnih četah in tri do štirikrat mesečno na vodovih srečanjih. Seveda se med letom radi družimo tudi s preostalimi vejami, predvsem na raznih skupnih dogodkih (LMB, izhod stega, čistilna akcija,...). Ko z drevja odpade prvo listje, se odpravimo na jesenovanje, na zimovanje se običajno podamo nekam na sneg, spomladi pa prezračimo in preizkusimo šotore na spomladovanju. Vse to pa je samo priprava na vrhunec - poletni tabor. Šele takrat si ob vseh nočnih igrah, stražah, izletih, potepih, ob igrah, izzivih, tabornem ognju, na poti preživetja, ob spanju v šotoru, bivakih in kuhanju na ognju damo duška!

Naši skavti se v tem starostnem obdobju naučijo prevzemati odgovornost, pomagati drugim, zavedajo se pomembnosti ohranjanja narave, naučijo se živeti z naravo, pridobijo orientacijsko znanje, znanje o postavljanju bivakov, tabornih zgradb, ognjev, pridobijo znanje o prvi pomoči, o vezavah, vozlih, naučijo se prepoznavati živalske sledi, komunicirati z morsejevo abecedo, predvsem pa so samostojni in svoje naloge opravljajo vestno. Vejo, kaj pomeni skavtski pozdrav, kaj so skavtski simboli, poznajo zgodovino svetovnega in slovenskega skavtstva in zavedajo se pomena skavtskih zakonov.

Kontakt za IV vejo

Splošne informacije za vejo IV (informacije o srečanjih, poteku dela, o vpisu otrok od 11 do 16 leta starosti):

Četovodkinja - Maša Toškan, masatoskan@gmail.com

Četovodja - Luka Ruter, luka.ruter@gmail.com