Našitek stega

Pa ga imamo!

Končno. Rdeče-modro rutico imamo že več kot dvajset let, letos pa smo oblikovali še našitek stega, ki je poln simbolike:

- Rdeča barva je osnovna barva naše rutice, predstavlja pa ljubezen in barvo sončnega zahoda, ko sonce zahaja v morje. Ljubezen smo izrazili z obliko našitka (srce) in podlago, torej rdeč sončni zahod.

- Vrh srca (oba loka) predstavljata črko M, torej Marijo, mati skavtov. Vse, kar je v našitku je simbolično pod njenim okriljem in varstvom

- Sonce, ki zahaja v morje, je obrobljeno z rdečo, na sredini pa ga krasi križ. Ne predstavlja torej samo lepih sončnih zahodov, ki smo jih deležni na obali, ampak tudi hostijo, ki je naša duhovna hrana znamenje naše vere (križ)

- Vse skupaj začinijo razburkani valovi, ki predstavljajo ime našega stega - Steg razburkanih valov ter Svetega Duha, ki nam postavlja izzive dobrega.

- Ker imamo v rutici tudi modro barvo, ki predstavlja barvo morja in modrost, smo v našitek tik pod valove vnesli tudi majhno sovico. Simbol modrosti ima ušesa iz valov, pod njimi pa še oči in kljun, ki so v rumeni barvi, barvi optimizma in poguma.

Ste opazili, da našitek ni v obliki pravilnega srca? Ne, ni napaka. Polovici srca nista enaki, ker smo tudi člani našega stega nekaj posebnega, smo edinstveni.

Ne pozabimo na še en pomen oblike: srce je znamenje Božje ljubezni, ki nas vse vzdržuje v bivanju in nas vabi, da bi s srcem živeli svoje katoliško skavtstvo.

Našitek zašijemo na desni rokav dolgega kroja in sicer 1 cm pod našitek Ankaran 1.