Simboli ZSKSS

Skavtski kroj sestavljajo: rutka, srajca, dolge ali kratke hlače, našitki, klobuk. Kroj nosijo vsi člani čete, je znamenje pripadnosti in skupnosti. Biti mora urejen, pri čemer morajo biti še posebno za zgled vodniki. Prišiti morajo biti vsi gumbi, srajca mora biti “zahlačena ”in zapeta. Kroj je obvezen v kvadratu (zbor, ceremonija, alarm), pri skavtski maši in ko to določijo voditelji.

Srajca je opečnato oranžne barve in skupaj s hlačami temno modre barve sestavlja zimski kroj. Letni kroj sestavljata kratka srajca (v enaki barvi kot srajca) z izvezenim znakom ZSKSS ter temnomodre hlače. Skavtski klobuk in druga pokrivala (kape) se nosi zaradi praktičnosti (dež, sonce ...).

Rutka je znamenje opravljene obljube in simbol pripadnosti stegu. Nosi se zvita okoli diagonale nad ovratnikom. Oba krajca združimo s skavtskim rožnim vencem. Rožni venec pomeni, da nas vera zavezuje pri obljubi, da nismo nikoli sami, saj nam Bog vedno stoji ob strani. Rutka je skavtu, kar je vitezu meč, zato jo vedno nosi. Odloži jo tik pred spanjem, ko se zbudi, je prva stvar to, da si natakne rutko. Dimenzije rutke so 70x70x100 cm, barve pa so značilne za steg.

Našitek ZSKSS je prišit na sredini levega žepa, našitek SLOVENIJA pa 4 cm pod ramenskim šivom na desnem rokavu. Našitek z imenom stega je prišit še 1cm pod našitkom SLOVENIJA.

Slovenska zastava predstavlja pripadnost Sloveniji, skavtska pa skavtstvu. Zastava združenja je modre barve, na njej je znak ZSKSS. Na taboru se dvigne zastava zjutraj, ko se tabor zbudi, in se spusti zvečer, ko tabor zaspi. Ob dvigu ali spustu pojemo Skavtsko pesem, Slovensko himno, obrnjeni smo proti zastavi in držimo roko v skavtskem pozdravu.

Skavtski pozdrav povezuje skavte vsega sveta. Pozdravljamo se tako, da dvignemo roko v višino oči in iztegnemo tri prste (kazalec, sredinec in prstanec). Iztegnjeni prsti pomenijo tri osnovne skavtske kreposti: čistost, odkritosrčnost in požrtvovalnost; oziroma tri načela obljube: služenje Bogu in domovini, pomoč bližnjemu ter spolnjevanje skavtskih zakonov. S palcem pokrijemo mezinec, kar pomeni, da močnejši vedno ščiti šibkejšega od sebe. Enako načelo so poznali vitezi, saj so vedno branili uboge in slabotne ljudi.

Ko dvignemo roko, izrečemo tudi skavtsko geslo: BODI PRIPRAVLJEN -VEDNO PRIPRAVLJEN ali na kratko Bi-Pi. Leva roka medtem iztegnjena visi ob telesu. Če imamo na glavi klobuk, pozdravimo ob krajec klobuka. Če se pri pozdravljanju še rokujemo, to opravimo z levo roko. To pomeni, da gredo čustva od srca k srcu.

Jambor je ponos čete in na njem visita slovenska ter skavtska zastava. Ni pomembna velikost, ampak tudi oblikovanost. Podre se na koncu tabora, (če je to možno) se razreže in vsak udeleženec tabora odnese kos jambora domov.

Taborni ogenj je simbol topline in druženja. Prižig ognja je častna naloga, zato ga prižge gost ali tisti, ki so ga pripravili. Za prižig se uporabi največ tri vžigalice. Ostali sedijo v krogu v zbranosti in tišini, dokler plamen ne doseže vrha ognja in se začne peti pesem Naj skavtski duh.

Pri skavtski drži so roke vedno prekrižane na prsih (objameš Kristusa), razen med mašo pri evangeliju in pri povzdigovanju, ko imamo roke spuščene ob telesu, kar predstavlja našo odprtost in ponižno čakanje, da se božja milost zlije na nas.

 

Vir: Brošura Tečaj za vodnike 2003