Čisto čisto

Ali bi očistili našo obalo? Seveda. Kaj pa če sodeluje več kot 200.000 prostovoljcev? Še lažje! S takšnim razmišljanjem smo se ankaranski skavti, ki že tradicionalno vsako leto čistimo košček obale, pridružili akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Nikakor pa ni bilo enostavno uskladiti vseh aktivnosti.

Otroci so v današnjem času vedno več za računalnikom in televizijo ter vedno manj v naravi, zato smo želeli v sodelovanju s hrvatinsko šolo na delovno soboto organizirati športni dan, ta pa je bil načrtovan ravno za 17. april, torej na dan čistilne akcije. Ker so tako na šoli, kot tudi v skavtskih vrstah želeli sodelovati na obeh dogodkih, smo se odločili združiti prijetno s koristnim.

Namen čistilne akcije je bil očistiti Slovenijo divjih odlagališč, vendar je potrebno poskrbeti tudi za varnost otrok  (še posebej mlajših). Ker jih nismo želeli izpostavljati nevarnim in težkim odpadkom, smo organizirali kratek orientacijsko-čistilni pohod. Vse skupaj smo začeli že pred osmo uro, ko smo se v živo javili na Radio Ognjišče, nato pa smo kar hitro zavihali rokave in si nadeli rokavice. Vsak razred je prehodil določeno pot, med hojo pa pobiral smeti in jih odložil na točkah, kjer so jih prevzeli skavti. Slednji smo na teh točkah otroke naučili zanimivih in koristnih skavtskih veščin, kot so orientacija, prva pomoč, postavljanje ognjev, učenje vozlov, spoznavanje živalskih sledi, skavtskih znamenj in podobno. Seveda smo se v tem času tudi večkrat spomnili na pomembnost ohranjanja čiste narave in spoznali, da v gozdu ni prostora za odpadke.

Dan se je zaključil s prijetnimi skavtskimi igrami in bansi, ob katerih so se skrivaj zabavali tudi učitelji. Verjamem, da je bil ta dogodek pomemben za vse, ki so se ponovno spomnili, da si narava zasluži naše spoštovanje.

Obširnejše poročilo lahko poslušate 29.04.2010 ob 18:00 na Radiu Ognjišče.

Galerija slik